Girán Péter

Girán Péter bemutatkozása (pdf)

1994. február 16-án születtem Pécsett. A zenével külön foglalkozni második osztályban kezdtem. A szüleimtől tudtam meg, hogy zeneiskolába fogok járni, hiába nem akartam az iskolán és az úszáson kívül más "időrabló" foglalkozást. Abban szerencsére dönthettem, hogy milyen hangszeren szeretnék játszani, mire rávágtam kapásból a gitárt, hiszen nagybátyámat volt alkalmam sokszor hallani, aki már több mint tíz éve gitározott akkor.

Sára Erika volt az első gitártanárom, akivel hat évig dolgozhattam együtt. Ő egy nagyon kedves, okos, megértő ember és egy nagyszerű, sikeres tanár. Ő vezetett be a gitár rejtelmeibe, tőle kaptam az alapjaimat. Ebben az időben volt alkalmam először belepillantani a társas zenélésbe, a Mazsola gitáregyüttes révén, ekkor voltam először gitárversenyen, valamint ezalatt a hat év alatt voltam először külföldön a gitárzenekarral. Tizenegy évesen, ötödik osztályos koromban vettem részt életem első versenyén, amit Szekszárdon rendeztek. Nagyon új volt az érzés számomra, de onnantól fogva egyre jobban érdekelt. Az elkövetkező években számos versenyen mérettettem meg magamat, többnyire sikeresen.

Mikor befejeztem az általános iskolát, felvételiztem a Pécsi Művészeti Szakközépiskolába, hogy folytathassam gitáros tanulmányaimat, és elinduljak a zenei pályán. Mesterem Straub Tamás volt a négy év alatt. Ebben az iskolában sokkal közelebbről megismerkedtem több hangszerrel és zenésszel. Egyre több versenyen vettem részt, többek között nemzetközi versenyeken is.

Az érettségi után, 2012-ben felvételiztem a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti karának gitár szakára, dr. Pavlovits Dávidhoz. Ez egy hatalmas változás volt az életemben a más város, a szüleimtől való távollét és az új közösség miatt. Szerencsém van, hogy remek az itteni gitáros társaság, mi is motiváló erővel hatunk egymásra, még akkor is, ha csak kéthetente hallhatjuk egymást egy-egy tanszaki koncerten.

Kiskorom óta rendszeresen szerepelek koncerteken, és minél többet vagyok színpadon, úgy csillapodik a lámpalázam. Nagyon jó érzés egy hálás tapsot hallani és látni, hogy tetszett a közönségnek, amit csinálok, és kellemes perceket szereztem nekik.

Többek között emiatt is tartom ezt a lehetőséget fantasztikusnak, hiszen ezáltal megismerkedhetek olyan neves emberekkel, akik kíváncsiak lehetnek rám, és segíthetnek nekem.

Köszönöm Miklósa Erika művésznőnek, hogy jelölt engem a Kiválóságok Klubja mentori programjába. Ez nagy megtiszteltetés a számomra.


Főbb eredményeim:

 • I. díj a 3. Szekszárdi regionális gitárversenyen, 2005
 • II. díj az Országos zeneiskolai gitárversenyen, 2006
 • I. díj a 4. Szekszárdi regionális gitárversenyen, 2008
 • I. és Nagydíj a Sistrum zenei versenyen Szombathelyen, 2008
 • I. díj a VI. Országos Andrés Segovia gitárversenyen, 2010
 • Különdíj a Forum Gitarre Wien gitárverseny Junior kategóriájában, Bécs, 2010
 • II. díj a Forum Gitarre Wien gitárverseny Junior kategóriájában, 2011
 • A Pécsi Rotary klub kitüntetése, 2012
 • III. díj az I. Balatonfüredi Tehetségkutató Versenyen, 2013
 • I. díj a Kárpát-Medencei nemzetközi gitárverseny III. és IV. korcsoportjában is, Budapest, 2013
 • I. díj a XV. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál gitárversenyén, 2014

Szeged, 2014. október 7.

Bejelentkezés