Banai Sára

Banai Sára bemutatkozása (pdf)


Banai Sára vagyok, pályakezdő lírai mezzoszoprán.

2009-ben először karvezetés szakot végeztem a Liszt Ferenc Zeneakadémián, majd 2011-ben, a győri Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Karán szereztem meg énekesi diplomámat.
Jelenleg Ónody Márta növendéke vagyok, rendszeresen részt veszek Laki Krisztina művésznő, Gulyás Dénes művész úr mesterkurzusain, illetve korábban Hamari Júlia kurzusainak voltam aktív résztvevője. 2014 januárjában Eric Halfvarsonnal dolgoztam együtt Barcelonában.

Diplomám megszerzése óta számtalan, kisebb társulat produkciójában működtem közre olyan helyszíneken, mint a MOM Kulturális Központ, a gödöllői Művészetek Háza, a Thália Színház vagy a Művészetek Palotája. Eddig énekelt szerepeim között szerepel Mozart Figaro házassága című operájának Cherubinja, Verdi Traviatájában Flora és Annina, énekeltem Orlofsky grófot Strauss Denevérjében, Maddalenat Verdi Rigolettjában. Jelenleg Dorabella (Mozart: Cosí fan tutte) és Rosina (Rossini: A sevillai borbély) szerepét tanulom.
Oratórium repertoáromban Bach művei, Vivaldi: Gloria-ja, valamint Pergolesi és Vivaldi remekművei, a két Stabat mater mellett számomra kiemelt fontosságú Verdi Requeim-je, melyet eddig két alkalommal énekelhettem. Nagy hangsúlyt fektetek továbbá a dalirodalom és a barokk áriák minél szélesebb körű elsajátítására.
Igyekszem minden lehetőséget megragadni arra, hogy a mai fiatal generációval megismertessem az opera műfaját, a benne rejlő izgalmakat, szépségeket, megmutatva, hogy operát hallgatni nem szégyen, sőt, a számukra befogadható formában még ?menő? is lehet.

2011 januárjában énekeltem a Sagrada Familiában Barcelonában, és a magyar konzulátus felkérésére, 2012 decemberében pedig önálló estet adtam a Pedralbes kolostor templomában, szintén Barcelonában.
2014 májusában megosztott első díjat kaptam a horvátországi Lav Mirski Nemzetközi Énekversenyen operaénekes kategóriában.


Megtiszteltetés, hogy olyan kiváló művészekkel dolgozhattam együtt, mint Bazsinka Zsuzsanna, Cecilia Loyld, Bokor Jutta, Sárkány Kázmér, valamint Medveczky Ádám.

A mentori programban való részvétel kiemelt lehetőség lenne számomra, hiszen a legnagyobb magyar művészekkel együtt dolgozva tehetném meg pályám következő lépéseit.
Célom, hogy minél több szerepet elsajátítva egyre több előéneklésen és versenyen vehessek részt. Szeretnék kis opera társulatokhoz eljutni (Magyarországon és külföldön egyaránt), velük dolgozni, fejlődni, minél inkább elsajátítva az operaéneklés szerves részét képező színpadi jelenlétet, szerepformálást.
Biztos vagyok abban, hogy a mentorokkal való közös munka, együtt gondolkodás nagy előrelépést jelentene művészi fejlődésemben. Szeretnék a lehető legtöbbet elsajátítani az ő tudásukból, hogy véleményüket meghallgatva, tanácsaikat megfogadva még közelebb jussak a művészi kiteljesedéshez.


Budapest, 2014. október

Megtisztelő figyelmüket megköszönve, tisztelettel:  

Banai Sára


Bejelentkezés